A legjobb és legrosszabb ételek magas koleszterinszint esetén – Mi a valóság a tojással kapcsolatban? - Házipatika


Kezeletlenül a magas koleszterinszint súlyos szövődményeket okozhat. A kockázat mérséklésében étrendünk is nagy súllyal esik latba.

A koleszterin zsírszerű vegyület, amely a vérkeringés szerves részét képezi. Szervezetünk számára elengedhetetlen, hiszen kulcsszerepet játszik bizonyos hormonok, mint például az ösztrogén és a tesztoszteron előállításában, valamint a sejtek építésében is. Azonban, ha a koleszterin szintje túl magasra emelkedik a vérben, az hosszú távon egészségügyi problémákhoz vezethet. A megnövekedett koleszterinszint – orvosi nevén hiperkoleszterinémia – összefüggésbe hozható az érelmeszesedés, a szívinfarktus és a stroke kockázatának növekedésével. E jelenség mögött sokszor öröklött genetikai tényezők állnak, de a helytelen életmód, különösen az egészségtelen táplálkozás, gyakori kiváltó ok. A The Guardian szakértői, Emily McGrath kardiológiai szakápoló és Tracy Parker dietetikus segítségével összeállították azokat az ételeket, amelyek hozzájárulhatnak a koleszterinszint csökkentéséhez, valamint azokat, amelyek inkább súlyosbítják a problémát.

Általánosságban elmondható, hogy az élelmi rostok rendkívül hasznosak a koleszterinszint csökkentésében, de az oldható rostok különösen figyelemre méltóak. Kiváló példák erre a zab, a bab és a lencse, amelyek gazdagok ezekben a tápanyagokban. Parker szakértő hangsúlyozza a béta-glükánok jelentőségét, amelyek a bélrendszerben gélszerű állapotot képeznek, így gátolják a koleszterin felszívódását. Naponta már körülbelül 3 gramm béta-glükán fogyasztása is elegendő lehet a koleszterinszint emelkedésének megakadályozásához, sőt akár csökkentéséhez is. Egy tál zabkása reggelente, ami körülbelül 40 gramm zabbal készül, már önmagában is biztosítja ennek a mennyiségnek a közel felét.

A hüvelyesek valóban különleges táplálékforrások, hiszen nemcsak bőséges rosttartalommal büszkélkedhetnek, hanem gazdag fehérjékben is. Ezek az élelmiszerek remek alternatívát jelenthetnek a húsfélék kiváltására az étrendünkben. Ráadásul a növényi alapú táplálkozás, amely hangsúlyozza a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását, hozzájárulhat a koleszterinszint kedvezőbb alakulásához is. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a legutóbbi kutatások alapján a magyar felnőttek átlagos napi zöldség- és gyümölcsfogyasztása jelentősen elmarad az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt 400 grammos minimumtól. Még világosabb a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) ajánlása, az Okostányér, amely azt javasolja, hogy naponta legalább 5 adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk – és itt nem számítunk bele a burgonyát –, a hangsúlyt pedig inkább a zöldségekre kellene helyezni.

A gyümölcsfogyasztás kiegészítéseként a sótlan olajos magvak is fontos szerepet játszanak, ideértve a diót, mandulát, mogyorót, tökmagot és napraforgómagot. Parker megfogalmazása szerint ezek az élelmiszerek gazdag forrásai a rostoknak, vitaminoknak és ásványi anyagoknak, emellett tele vannak egészséges telítetlen zsírsavakkal. Ezek a zsírsavak különösen előnyösek az egészség szempontjából. Fontos hangsúlyozni, hogy nem arról van szó, hogy a zsírok teljes elkerülése szükséges a koleszterinszint problémái miatt, hanem inkább arról, hogy figyeljünk arra, milyen típusú zsírokat választunk az étkezéseink során.

Fontos megemlíteni, hogy a koleszterin két fő típusa létezik: az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) és a magas sűrűségű lipoprotein (HDL). Ezeket a kifejezéseket a köznyelvben gyakran "rossz" és "jó" koleszterinként emlegetjük. Az LDL-koleszterin hajlamos felhalmozódni az erek falán, ami növeli a szív- és érrendszeri problémák kockázatát. Ezzel szemben a HDL-koleszterin, amely támogatja a máj egészséges működését, segít fenntartani az LDL-koleszterin megfelelő szintjét a vérben. Ha a magas koleszterinszinttel kapcsolatos kockázatos ételekről van szó, érdemes a telített zsírsavakban gazdag élelmiszerekre fókuszálni, mivel ezek hozzájárulhatnak az LDL-koleszterin szintjének emelkedéséhez.

De melyek is ezek az élelmiszerek? Nos, elsősorban a feldolgozott húsok és a magas zsírtartalmú tejtermékek. Érdemes továbbá elővigyázatosnak lenni az olyan egzotikus olajokkal, mint a kókusz- és a pálmaolaj. Ezenkívül a szakemberek azt javasolják, hogy törekedjünk minimálisra szorítani az ultrafeldolgozott és a magas cukortartalmú élelmiszerek fogyasztását.

Érdekes kérdés azon élelmiszerek helyzete, amelyekben eleve nagyobb mennyiségben található koleszterin. Ezek közé tartoznak a kagylók és belsőségek, de talán a leginkább közismert és leghétköznapibb példa a tojás. Parker hangsúlyozza, hogy noha ezek valójában tartalmaznak koleszterint, valójában csekély kihatással bírnak a vér koleszterinszintjére. Sokkal jelentősebb a telített zsírsavak jelentette kockázat. Így aztán tojást is nyugodtan fogyaszthatunk a mindennapokban, annál is inkább, hiszen tápanyagokban rendkívül gazdag élelmiszerről van szó. Némi elővigyázatosság főként akkor indokolt, ha valaki öröklött magas koleszterinszinttel (familiáris hiperkoleszterinémia) küzd.

Related posts