Az aszály különleges ajándékot hozott az esztergomi méhésznek: egyedi és ritka mézet.


A méhek nélküli méz kuriózum, ugyanakkor egy igen súlyos problémára hívta fel a figyelmet. Petróczy István méhész beszélt az aszály és a betegségek okozta méhproblémáról.

Tulajdonképpen ezt a mézfajtát nem a méhek készítik. A méhész elárulta, hogy készül és mi az oka, hogy most sikerült. Az aszályról és a méhek túléléséről is szó volt.

Különleges méz készült, amely nem csupán az ízével varázsol el, hanem figyelemfelkeltő tulajdonságaival is bír.

Ahogy már említettük, Esztergom népszerű mézpergetője, Petróczy István, aki évtizedek óta elkötelezett a méhészkedés iránt, idén különleges újdonsággal rukkolt elő. A méhész, aki már 30 éve foglalkozik a mézpergetés mesterségével, most először készített olyan mézet, amely nem a méhek munkájának eredménye. Az újfajta méz alapanyaga a mézharmat, amelyet főként fenyők, gesztenyefák és hársak leveleiről gyűjtenek.

A méhészről a varázslatos esztergomi Kiskosár Bevásárló Közösség piacnapján folytattam egy érdekes beszélgetést.

Az erdei méz különlegessége abban rejlik, hogy a fákra lecsapódó, mézharmatnak nevezett anyagból készül. Ez az anyag a természet apró rovarainak, mint például a levéltetveknek, a kiválasztási terméke. A rovarok a növények rostcsöveiből vonják ki a nedvességet, és ezt követően mézharmat formájában ürítik ki. Habár első hallásra kissé furcsának tűnhet, a mézharmat rendkívül édes és gazdag cukortartalmú csemege. Továbbá, akárcsak a virágmézek, számos hasznos vitamint is tartalmaz, így nemcsak ízletes, hanem tápláló választás is – magyarázta Petróczy István.

Related posts