Látványos növekedés, ez a kórság a következő század legnagyobb kihívása lesz.

A fejlett országokban a cöliákia sajnos minden századik embert érint, ami komoly társadalmi problémát jelent. Évente tízmilliókat költünk a kezelésére, valamint a gluténmentes termékek beszerzésére, ami nemcsak gazdasági, hanem egészségügyi kihívásokat is felvet. Május 16-án az Európai Cöliákia Egyesületek Szövetsége (AOECS) ünnepli a lisztérzékenyek világnapját, amely egy remek alkalom arra, hogy a szakemberek felhívják a figyelmet a rendszeres vizsgálatok és a korai diagnózis fontosságára. A tudatosság növelése kulcsfontosságú a cöliákiás betegek életminőségének javításában.
A gluténérzékenység olyan állapot, amely a gabonafélékben, mint például búzában, rozsban és árpában található glutén fogyasztásával összefüggésben jelentkező panaszokat foglalja magában. Ezek a panaszok lehetnek emésztőrendszeri problémák, de más, nem emésztőrendszeri tünetek is megjelenhetnek, és bármely életkorban kialakulhatnak. Különösen fontos megkülönböztetni a cöliákiát, amely egy autoimmun betegség, és amely esetében a glutén teljes mellőzése elengedhetetlen a tünetek kezeléséhez. Ezzel szemben a nem gyulladást kiváltó gluténérzékenység esetében a megoldás más jellegű lehet.
„Kérlek, alakítsd át a szöveget egyedivé” – kérte Dékány Katalin, a Budai Egészségközpont gasztroenterológus főorvosa.
A fejlett országokban a gluténérzékenység előfordulása egyre gyakoribbá válik, amit valószínűleg a magas gluténfogyasztás és a genetikai hajlam egyaránt befolyásol. Emellett a feldolgozott élelmiszerekben, valamint gyógyszerekben vivőanyagként, állományjavítóként és ízfokozóként is széles körben alkalmazzák a glutént, ami tovább növelheti a kitettséget.
Az utolsó három év során a gluténérzékenységgel összefüggő vizsgálatokra jelentkezők száma drámai módon, 70 százalékkal emelkedett – nyilatkozta egy gasztroenterológus szakértő.
Ez arra világít rá, hogy a lakosság egyre tudatosabbá válik az egészségmegőrzés terén, és folyamatosan nő az igény a gluténérzékenységgel kapcsolatos orvosi vizsgálatok iránt - hangsúlyozta a főorvos. Továbbá, figyelemre méltó megállapítás, hogy a nők körében gyakoribbak ezek a problémák, mint a férfiaknál.
Az OTP Egészségpénztár legfrissebb statisztikái alapján a gluténmentes termékek iránti érdeklődés folyamatosan növekszik. 2024-ben a pénztár tagjai több mint 60 millió forint értékben vásároltak gluténmentes termékeket az egészségpénztári számlájukról. Az elmúlt négy év során pedig összesen közel 170 millió forintot fordítottak ilyen jellegű vásárlásokra.
A nagyobb drogériákban már könnyedén vásárolhatunk gluténmentes termékeket az egészségpénztári kártyánkkal. Dékány Katalin szakorvos hangsúlyozza, hogy a diagnosztikai vizsgálatok, valamint az azokhoz kapcsolódó szűrések és laboratóriumi tesztek elvégzése kiemelten fontos. Ezek a költségek ráadásul az egészségpénztári tagok számára elszámolhatóak. Továbbá, a pénztártagok évente akár 150 ezer forint adó-visszatérítéshez is hozzájuthatnak, ami jelentős anyagi előnyt jelenthet.
Ráadásul, ha összekötjük a bankkártyánkat az OTP Egészségkártyánkkal, akkor az egészségpénztári egyenleg figyelésével és feltöltésével sem kell foglalkozni, hiszen automatikussá válik a feltöltés, a 20 százalék adó-visszatérítés pedig természetesen ezen tranzakciók után is igényelhető.