Újabb aggasztó hírek érkeztek! Íme a legszennyezettebb zöldségek és gyümölcsök, amelyek a legnagyobb kockázatot jelenthetik az egészségünkre.
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) legújabb jelentése rámutat, hogy az unió területén forgalmazott élelmiszerek 42 százalékánál találhatók növényvédőszer-maradványok.
A jelentés kifejezetten aggasztó megállapítása, hogy a vizsgált minták közel 25%-ában egyszerre többféle vegyszer is fellelhető volt, ami súlyos egészségügyi kockázatokat hordoz magában. A leginkább szennyezett termékek között a kaliforniai paprika, a citrusfélék és az aszalt gyümölcsök találhatóak.
A jelenlegi határértékeket olyan vizsgálatok alapján állapították meg, amelyek azt feltételezik, hogy a fogyasztók egyszerre csak egyféle vegyszerrel találkoznak. Az EFSA jelentése azonban rávilágít, hogy a valóságban gyakran többféle növényvédőszer maradványa is jelen van az élelmiszerekben. Ez azért problémás, mert a vegyszerek hatásai összeadódhatnak, sőt, bizonyos esetekben egymás hatását felerősíthetik, ami hosszú távon beláthatatlan egészségügyi következményekkel járhat.
A kaliforniai paprika dominál a szennyezett zöldségek között, mivel többféle vegyszermaradványt is jelentős mennyiségben tartalmaz. Továbbá, a citrusfélék, mint a narancs, citrom és mandarin, valamint gyümölcsök, például alma, körte és eper is gyakran mutatnak problémás szermaradvány-szinteket. A feldolgozott élelmiszerek terén kiemelkednek a mazsola, vörösbor, búzaliszt és iparilag feldolgozott alma, amelyek szennyezettsége figyelemre méltóan magas.
A vegyszerek hatása gyakran összeadódik, sőt, bizonyos kombinációk esetén még felerősíthetik egymás hatását is. Az ilyen jellegű interakciók hosszú távon kiszámíthatatlan következményekkel járhatnak az egészségünkre nézve - figyelmeztetett a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Az egyesület hangsúlyozta, hogy a tudatos vásárlási szokások, valamint a helyi és bio termékek választása hozzájárulhat a szervezetbe jutó vegyszerek mennyiségének csökkentéséhez.
A szakértők hangsúlyozzák, hogy kisgyermekek és érzékeny szervezetű felnőttek esetében különösen fontos a körültekintés. A legideálisabb megoldás a helyben termesztett és bio élelmiszerek beszerzése, mivel ezek általában kevesebb vegyszermaradványt tartalmaznak. Továbbá, javasolt alaposan megmosni és hámozni a zöldségeket és gyümölcsöket, így még inkább minimalizálhatjuk a vegyszerek kockázatát.