A kutatók figyelmeztetnek: az instant kávé fogyasztása potenciálisan árthat a szemünknek - Mindmegette.hu


Biztonságosnak hittük, de úgy tűnik, hogy mégsem az. Meglepő felfedezést tettek a kutatók az instant kávéval kapcsolatban.

Az instant kávé a sűrű reggelek hőse: mindössze forró vízre van szükség, és máris ott gőzölög előttünk a frissítő csésze. Sokan éppen az egyszerűsége miatt döntenek mellette, de egy friss kutatás arra figyelmeztet, hogy talán érdemes lenne átgondolni a napi szokásainkat – főként azok számára, akiknek a szemük egészsége kiemelten fontos.

A Hubei Orvostudományi Egyetem szemészeti kutatócsoportja, több mint félmillió ember genetikai adatainak részletes elemzésével, arra a megállapításra jutott, hogy az instant kávé fogyasztása összefüggésbe hozható a száraz típusú makuladegeneráció (AMD) nevű szembetegség kockázatának növekedésével. Ez a betegség leginkább az 50 év feletti korosztályt érinti, és fokozatos látásromlást okozhat, végső soron pedig akár részleges látásvesztéshez is vezethet.

A makuladegeneráció a retina középponti területét, más néven a makulát érinti, ami a látásélesség szempontjából kulcsfontosságú. E betegségnek két fő típusa van:

A mostani kutatás az instant kávé és a száraz AMD közötti genetikai összefüggést tárta fel, míg a darált vagy koffeinmentes kávé esetében ilyen kapcsolatot nem találtak.

A kutatók szerint az ok az instant kávé előállítási módjában keresendő. Az ilyen típusú kávé olyan vegyületeket tartalmazhat, amelyek gyulladásos vagy sejtkárosító folyamatokat indíthatnak el, különösen, ha valaki genetikailag hajlamos az AMD kialakulására. Ilyen anyagok például:

Dr. Siwei Liu, a kutatás fő szerzője, a következőképpen nyilatkozott:

Bár a kutatás nem támasztotta alá az ok-okozati összefüggést, a statisztikai elemzés alapján figyelemre méltó a minta: a legtöbb instant kávét fogyasztó egyének esetében nőhet a kockázat - számolt be erről a Magyar Nemzet.

Related posts