Egy rég elfeledett íz újra felfedezésre került a magyar konyhában - az emberek hosszú sorokban várakoztak, hogy megkóstolhassák.


Nem marhahús, nem csirke - mégis ez a hétvége igazi fénypontja lett!

Az első alkalommal megrendezett Európai Nyúlhús Napok iránti óriási érdeklődés nem meglepő, hiszen 2025. október 4-5. között országszerte számos program várta a látogatókat. A gasztronómiai esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a mára kissé háttérbe szorult nyúlhúsra, amely évszázadok óta fontos szereplője a magyar konyhának. A rendezvény során a szervezők szeretnék bemutatni a nyúlhús sokoldalúságát, tápláló jellegét és gasztronómiai értékeit, ezzel is segítve a fogyasztók tudatos táplálkozását és a hagyományos ételek újraélesztését.

A két nap során összesen 32 étterem csatlakozott a kezdeményezéshez, képviselve az ország szinte minden szegletét. A résztvevő helyszínek között ott találjuk Budapestet, Debrecen, Eger, Nyíregyháza, Szekszárd, Kaposvár és Pécs városait, de nem feledkezhetünk meg a Balaton-felvidék csodás tájairól sem. Emellett kisebb települések, mint Zengővárkony, Palkonya, Szálka és Lajoskomárom is aktívan hozzájárultak az akcióhoz, lehetővé téve, hogy a program valódi országos gasztronómiai összefogássá érjen.

Az éttermek vendégei modern és friss tálalásban olyan kreatív és különleges nyulas fogásokat kóstolhattak, mint a rozmaringos nyúlcomb vadasan, a feketeerdő sonkába göngyölt nyúlgerinc, a nyúlragus rizottó vagy a klasszikus nyúl erőleves. A felvonultatott fogások segítettek újraértelmezni a nyúlhúst, mint könnyen elérhető, egészséges alapanyagot, ami az ünnepekre és a hétköznapokra egyaránt kiváló választás.

A két nap során összesen 32 étterem csatlakozott a kezdeményezéshez, képviselve az ország szinte minden zugát. A rendezvényről készült fotókat a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács készítette.

Sikeres kóstoltatás a hétvégén

A programsorozatot október 17-én egy különleges, öt Pest vármegyei bevásárlóközpontban zajló kóstoltatás követte, ahol összesen kétezer nyúlhúsos falatkát kínáltak az érdeklődőknek. A kétféle ínyenc kóstoló - kakukkfüves tépett nyúlpástétom füge chutney-val, illetve tárkonyos tépett nyúlpástétom tormahabbal és aszalt vörösáfonyával tésztaágyon - igazi közönségkedvencnek bizonyult, a vásárlók nyitottan és örömmel fogadták a nem mindennapi gasztronómiai élményt.

A tapasztalatok világosan arra utalnak, hogy Magyarországon egyre növekvő az érdeklődés a kiváló minőségű, ötletesen elkészített nyúlhús ételek iránt.

A nyúlhús újjászületése - tápláló, ízletes, hagyományos európai választás

A Nyúl Terméktanács és a spanyol INTERCÚN szakmai együttműködésével, valamint az Európai Unió támogatásával egy izgalmas eseménysorozat veszi kezdetét, amely a hároméves kampány első lépcsőfoka. Ennek a kezdeményezésnek az a fő célja, hogy a nyúlhúst újból a mindennapi és ünnepi magyar konyha fontos alapanyagává emelje. A nyúlhús nem csupán allergén- és zsírmentes, hanem rendkívül könnyen emészthető is, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, így tökéletesen illeszkedik a magyar gasztronómia ízvilágához.

Magyarország a nyúlhús előállításának élvonalában helyezkedik el, kiemelkedő szerepet játszva a nemzetközi piacon. Az ország gazdag hagyományokkal rendelkezik a nyúlhús tenyésztésében és feldolgozásában, amely nemcsak a helyi ínycsiklandó ételek alapanyagául szolgál, hanem exportcélpontként is vonzó. A magyar gazdák elkötelezettek a minőség és a fenntarthatóság mellett, ami hozzájárul ahhoz, hogy a nyúlhús hazánk egyik keresett termékévé váljon.

"Hazánk Európa negyedik legnagyobb nyúlhústermelője és a világ második legnagyobb exportőre. Az európai nyúlhús megbízható minőséget, valamint kiemelkedő állatjóléti, környezeti és élelmiszerbiztonsági standardokat képvisel. Bár Magyarország kiemelkedő szereplő az exportpiacon, fontos cél, hogy a nyúlhús a hazai fogyasztók asztalain is mindennapossá váljon" - mondta Juráskó Róbert, a Nyúl Terméktanács elnöke.

További részletekért látogass el a www.nyulhus.eu weboldalra!

Terméktanács Nyúl - Indexkép: Egyedi és színes ábrázolás!

Related posts